Hoe gaan mensen om met wat zij tegenkomen in hun leven? Zoeken zij contact met anderen, delen zij hun ervaringen, willen ze hulp of doen ze het alleen; overkomt het hen en vallen zij stil of kunnen zij hun vreugde of last dragen en deel laten zijn van hun leven? Wat is hun verhaal en hoe bewegen ze zich daarmee? Deze vragen gaan altijd met mij mee. Met deze nieuwsgierigheid kijk ik naar mensen en leer door deze contacten ook over mijzelf. 

Met mijn man heb ik vier volwassen kinderen. Mijn ervaringen met zwangerschap, ouderschap én met haptonomie hebben in belangrijke mate bijgedragen aan wie ik nu ben en hoe ik werk. 

In de begeleiding wil ik je graag ontmoeten van mens tot mens. Ik help je bij het ontwikkelen of hervinden van je eigenheid en autonomie, zodat je van daaruit anderen kunt ontmoeten.

Ik bevestig wat er is, schep rust en zoek naar helderheid en eenvoud.

IMG_5266.JPG

Haptonomie in mijn leven

Tijdens mijn zwangerschappen kozen wij voor haptonomische begeleiding vanwege de persoonlijke benadering. Vanaf die tijd heeft de haptonomie steeds meer plek gekregen in mijn leven en mijn werk.

Altijd weer word ik geraakt door wat er in het affectieve contact met mij gebeurt - iedere keer ervaar ik dat de verzachting en verwondering als vanzelf ontstaan. Ik weet daardoor hoe het werkelijk met mij is en vooral wat mijn eigen mogelijkheden zijn om in beweging te komen en nieuwe stappen te zetten. Ik voel me er een completer mens door.

Op diezelfde manier wil ik graag anderen aanspreken - in wie ze zijn en wat ze kunnen.


Beroepsvereniging En register, klachtenprocedure

Ik ben lid van de Vereniging van Haptotherapeuten VVH en sta vermeld in het register met nummer 672. De VVH kent een beroepscode voor GZ-haptotherapeuten en een klachtenprocedure. Als je een vraag of een klacht hebt, stel ik het op prijs om daar eerst samen over van gedachten te wisselen en te zoeken naar een antwoord of een oplossing. Mocht dit niet lukken, dan verwijs ik je naar de klachtenprocedure.

VVH_logo-rgb.png
 
 

En ik neem deel aan het Landelijk Netwerk Rouwen met Compassie.


Opleiding haptonomie en nascholing

Aan de Academie voor Haptonomie in Doorn volgde ik onder andere deze opleidingen, specialisaties en nascholingen

  • haptonomie basisopleiding

  • haptonomische zwangerschapsbegeleiding - pre-, peri- en postnataal

  • haptotherapie

  • haptotherapie voor kinderen en hun ouders

  • haptotherapie en relatiebegeleiding

  • haptotherapie en trauma

  • haptotherapie en systemisch werken

Bij het Scholingscentrum voor Toegepaste Haptonomie STH-water van Truus Scharstuhl deed ik de opeenvolgende modules over

  • haptotherapie in water

Met de collega's van het Studienetwerk Haptonomie & Haptotherapie SNHH nam ik van 2004 tot 2010 deel aan colloquia over de ontwikkelingen in de haptonomie bij de grondlegger Frans Veldman in Oms, Frankrijk; tot 2020 kreeg dat een vervolg in de praktische scholing bij AnneMarie Veldman-van Polen, ook in Oms. 

Bij Ted Troost en Eric Elbers volgde ik een

  • 5-daagse masterclass haptonomie

Bij Corinne de Graaf volgde ik de opleidingen

  • lichaamsgerichte begeleiding bij rouw

  • rouw en systemisch werken

Regelmatig doe ik bij- en nascholingen zoals bijvoorbeeld:

Een uitgebreider overzicht vind je op mijn LinkedIn-pagina.


andere activiteiten

Van 2013 tot 2023 was ik redactielid van het online tijdschrift International Journal of Haptonomy & Haptotherapy IJHH.

ijhh-70.png
 
 

Met enkele collega's heb ik in 2011 het VVH café in het leven geroepen en tot en met 2015 ook georganiseerd. Die bijeenkomsten boden een plek en een moment voor haptotherapeuten en belangstellenden om elkaar te ontmoeten en te inspireren rond ons vak.

20111123-VVHcafé-header.jpg
 

Ik was betrokken bij de oprichting van de Vereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders VHZB in 2003. Vervolgens ben ik vier jaar bestuurslid geweest.

 

Achtergrond

Eerder werkte ik als ouder- en gezinsbegeleider (maatschappelijk werker) in een medisch kleuterdagverblijf. Ik begeleidde ouders van jonge kinderen bij wie vragen waren rondom hun ontwikkeling, bijvoorbeeld met betrekking tot kenmerken van ADHD, autisme en andere aspecten.

Voor partners van dementerenden, die in een verpleeghuis woonden, ontwikkelde ik met een collega een module voor steungroepen en begeleidde die ook.

In de thuiszorg was ik leidinggevende in de bejaarden- en gezinsverzorging, verantwoordelijk voor het contact met cliënten, planning van de hulp en begeleiding van de verzorgenden.

Als pedagogisch medewerker werkte ik in dagcentra voor jonge kinderen met een verstandelijke beperking. 

Ik volgde de opleiding HBO-J (jeugdhulpverlening) en enkele jaren later de opleiding HBO-MW (maatschappelijk werk). In de praktijk heb ik dit aangevuld met onder andere scholingen VIB (video-interactiebegeleiding) en geweldloze communicatie. 


Foto's:  privébezit  |  www.unsplash.com                          Website bijgewerkt: januari 2024