Haptonomische begeleiding voor, tijdens en na de zwangerschap

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is een persoonlijke begeleiding voor jullie als ouders en je kind. We stemmen steeds af op de situatie van het moment, op jullie vragen en wensen.

De begeleiding start bij voorkeur voor de 20e week, tegen de tijd dat je de bewegingen van je kind voelt. Maar al voordat je zwanger wordt - op het moment dat jullie kinderwens ontstaat of als een zwangerschap op zich laat wachten - is het mogelijk om te beginnen. Ook als je zwangerschap wat verder gevorderd is, kun je contact opnemen voor een afspraak.

In de periode voor de geboorte kom je 5 tot 7 keer, de frequentie is ongeveer eens in de 3 à 4 weken. Na de geboorte kom je 1 tot 3 keer met je kind. Deze begeleiding kan voortgezet worden tot jullie kind begint te lopen.


Alleen 

Als je geen partner hebt of als jullie niet met z'n tweeën kunnen komen, kijken we samen hoe we de begeleiding vormgeven. De onderwerpen die aan bod komen, zijn ook dan contact maken met en afstemmen op je kind, je zwangerschap zo comfortabel mogelijk dragen, voorbereiding op de bevalling, de eerste uren erna en op ouderschap.


Karin Winkel schilderde in 2004 op mijn verzoek onderstaande verbeelding van haptonomische zwangerschapsbegeleiding - ouders die al tijdens de zwangerschap en na de geboorte hun kind liefdevol verwelkomen.

-20140426schilderij-hzb.jpg

Voor de geboorte

Je kunt je kind laten voelen dat je blij bent met haar of zijn komst, het kind leert jullie handen kennen en vertrouwen. Het kan alleen nog maar communiceren via de tast en reageert met beweging op jullie uitnodiging tot contact. Zo raak je vertrouwd met je kind en met elkaar als ouders. Samen leg je een basis voor een goede hechting van je kind en daarmee voor een gezonde ontwikkeling na de geboorte.

 
Ik vind het ontroerend om nu al contact te maken, het maakt alles nog mooier.
— een vader

Er is aandacht voor de manier waarop je het kind in je schoot draagt, hoe je het voor jullie beiden zo comfortabel mogelijk maakt. En wat je daar als partner aan kunt bijdragen. Zo ontstaat rust en ruimte - voor en met elkaar.

In de voorbereiding op de bevalling leer je om voelend, en in contact met je partner, de weeën op te vangen en een houding te vinden om je kind zo natuurlijk mogelijk geboren te laten worden. Je partner leert hoe hij of zij je hierin kan ondersteunen. Samen kun je in vertrouwen de bevalling tegemoet zien en je kind verwelkomen.

 
Ik schrik altijd erg van pijn en trek me dan terug. Nu weet ik dat ik het niet in mijn eentje moet willen doen.
— een moeder

We staan stil bij het belang van voelend, affectief contact met jullie kind in de eerste uren na de geboorte en aan (borst)voeden, verzorgen en dragen vanuit contact.

Een pasgeborene vindt op eigen initiatief de borst van zijn moeder.


Na de geboorte

In de kraamtijd kunnen we een begeleiding thuis afspreken. Bijvoorbeeld als je behoefte hebt om over de gebeurtenissen te praten of als je vragen hebt omdat jullie kind veel huilt. We kunnen aandacht geven aan het dragen en verzorgen in contact.  

 
We hebben veel samen kunnen doen tijdens de bevalling - wij met z’n tweeën, maar ik kon ook voelen hoe het met ons kind was. Dat maakte het een mooie ervaring.
— een moeder

Na 6 weken kijken we terug op de geboorte, hoe die voor kind en ouders verlopen is. Hoe is het nu met jullie alledrie, lukt het om met elkaar een nieuw evenwicht te vinden? We kijken samen hoe je affectief om kunt gaan met je kind bijvoorbeeld tijdens de verzorging, door het te ondersteunen in de basis en het aan te spreken op haar of zijn eigen vermogens. Je kunt je kind laten voelen wat er gaat gebeuren en het uitnodigen om 'samen te bewegen'.

 
Wat leuk om te merken dat ze, zo klein als ze is, al mee kan doen als we haar verzorgen.
— over Maaike (6 weken)

Het herstel van de moeder komt aan de orde - voelt je lichaam weer als jóuw lichaam, kan je het al weer zelf 'bewonen'? Hoe is het met jullie samen, vinden jullie elkaar ook weer als partners, is er ruimte voor intimiteit? Wat hebben jullie eventueel nodig? We kunnen hierna nog nieuwe afspraken maken, als jullie daaraan behoefte hebben.

In het 1e jaar gaat de ontwikkeling van jullie kind snel. Een nieuwe balans met elkaar ontstaat niet altijd vanzelf. Er kunnen vragen zijn over slapen, eten en dergelijke of over ieders plek in deze nieuwe situatie. Wat vertelt je kind jullie met het gedrag, wat laat het voelen? Kleine veranderingen in de omgang met elkaar komen soms al tegemoet aan de behoeften van het kind en daarmee aan die van de ouders.


Als het anders gaat en meer

Wanneer een zwangerschap uitblijft, wanneer zwanger zijn niet soepel verloopt, als de bevalling moeilijk lijkt te worden (of is geweest) of als het ouderschap je voor vragen of zorgen stelt, kun je eveneens in mijn praktijk terecht. Je kunt denken aan



Afspraak maken

Bel mij of mail via de pagina Praktijkinformatie met je vragen over de begeleiding of voor het maken van een afspraak.